Veelgestelde vragen over regeltechniek

FAQ regeltechniek zonnesystemen

Sensorbevestiging bij tapwaterverwarming met zonne-energie.

Schema Vitosol zonnecollector met Vitocellboiler

? Waar dient de boilersensor voor de solarregelaar geplaatst te worden ?

! De plaats van de sensor dient zo laag mogelijk in het vat geplaatst te worden, om de inhoud van het vat optimaal te benutten voor de opslag van zonne-energie. D.m.v. een inschroefelement met dompelhuls word de sensor (11) in de onderste spiraal geplaatst. Hij meet dan in afgekoelde tyfocor.

? Kan ik de sensor ook in de middelste dompelhuls van de boiler plaatsen ?
! Deze dompelhuls meet in het 'leidingwater' midden in de boiler. Als de sensor hier geplaatst word zal niet het gehele vat benut worden voor de opslag van zonne-energie. Warm water heeft de eigenschap om op te stijgen. Zodra de sensor warm water meet wordt de solarpomp (33) afgeschakeld. Het plaatsen van de sensor in de koudwaterinlaat leidt tot pendelgedrag.

? Hoe weet ik of een systeem (bijna) stagneert en kan ik dan een klep om laten lopen of een extra pomp starten en/of een noodkoeler aanschakelen om de restwarmte af te voeren ?
! Er bestaan diverse standaardschema's van Viessmann met meerdere pompen/afnemers. Om de koelfunctie te activeren dient men de Vitosolic 200 alsvolgt in te stellen:

Vitosolic instellingen Resol deltasol

? Boilers worden geleverd met een passieve anode .Is een actieve anode zinvol?
! Een passieve anode, ook wel opofferingsanode genoemd, moet men periodiek om het jaar inspecteren en indien nodig vervangen. Een actieve anode wordt niet aangetast en is onderhoudsvrij, mits goed gemonteerd en aangesloten. Raadpleeg de handleiding hiervoor.

? Wat gebeurt er indien een lichtintensiteitssensor aangesloten wordt op de Vitosolic-200 SD4?
!De solarpomp wordt dan ingeschakelt zodra de ingestelde grenswaarde, meestal 200 W/m2, overschreden word. Dit is een goede manier om van zonnecollectoren die verschillend georienteerd zijn de warmte af te voeren, bijvoorbeeld een pannendak met een veld aan de oost- en westkant. Het is wel zo dat de pomp ALTIJD draait, ongeacht de temperatuur in de boiler en de collector.