Standaardschema's van fabrikanten

schemabrowser viessmann

De meeste fabrikanten stellen standaardschema’s ter beschikking waar precies op staat hoe men de zonnecollector aan moet sluiten op de pomp, en hoe die vervolgens weer naar het opslagvat gaat. Meestal zit er ook een schema bij hoe een en ander elektrisch aangesloten dient te worden. Het gemak hier van is dat men precies weet hoe men de stekkers moet aansluiten, of op welk klemnummer de draad aangesloten moet worden. Het voordeel is dat dit bewezen en geteste concepten zijn die goed werken. Zelf experimenteren hoeft niet meer. Sommige fabrikanten hebben ook configuratietools, zodat men diverse zonnecollectoren kan combineren met verschillende vaten. En totaalleveranciers bieden vaak ook de keuzemogelijkheid om als naverwarmer een cv-(combi)ketel te kiezen, of een warmtepomp, pellet ketel, houtketel, enz. Ook hobbyisten doen er verstandig aan om deze schema’s goed te bekijken voor dat er ge-experimenteert gaat worden. Het nadeel van dergelijke programma’s is dat de betreffende fabrikant uitsluitend zijn eigen producten presenteert. Ook in de servicehandleidingen van de fabrikanten zijn schema’s te vinden. Zelfs in de manuals van de regelaars staan vaak schema’s inclusief de elektrische bedrading aansluitingen. Het Duitstalige internet is rijkelijk voorzien van gedetaïlleerde informatie, zoek maar eens op planungsanleitung Solar of planungsmappe Solar.

Aanwijzingen voor het gebruik van de vitodesk schemabrowser

De vitodesk schemabrowser is een Duitstalig programma, waarmee men een hydraulisch en elektrisch schema kan oproepen aan de hand van selectiecriteria die men zelf dient aan te klikken. Door te kiezen voor Solar komen er een aantal schema te voorschijn met zonnecollectoren. Door vervolgens te kiezen voor cv-ketel, vallen er weer een aantal schema's af, waar bijvoorbeeld een houtketel of warmtepomp in stonden. Door te kiezen voor tapwaterverwarming vallen de schema's met cv-buffering af. En zo kan men steeds verder verfijnen totdat het meest geschikte schema gekozen kan worden.
Het programma is online beschikbaar: https://www.viessmann-schemes.com/schematics

Andere schema's

Andere interessante schema's van fabrikanten zijn ondermeer: https://www.baunetzwissen.de/solar/fachwissen/solarwaerme/solaranlage-zur-trinkwassererwaermung-2300357
https://www.sunsystems.nl/producten/solar-besturing-standaard/standaard-besturing-schema
https://www.educationer.eu/index.php/nl/course-nl/dss-nl?showall=&start=1
En in het pdf-boek van solarbayer en altech staat ook veel informatie. Wil men meer neutrale informatie dan kan men het beste het handboek zonne-energie van de ISSO raadplegen.