Het berekenen van de weerstand van het totale solaire systeem

Weerstand zonnesysteem

Zodra men weet hoeveel vierkante meter zonnecollector benodigd is, en welk type men gaat toepassen, kan men de leidingdiameters berekenen. Dit kan men onder andere doen met het hulpmiddel op deze site. Vervolgens kan men de totale weerstand berekenen en met deze gegevens de juiste pomp kiezen.

Het selecteren van de solaire pomp

Om de pomp te kunnen selecteren, dient men de totale weerstand van het solaire circuit te weten. Dit kan men bepalen door alle weerstanden op te tellen, dus:

  • de collectorweerstand;
  • de weerstand van de leidingen;
  • de weerstand van de armaturen in de leidingen (bochten, knietje, T-stukken, en dergelijke);
  • De weerstand van de spiraal van de boiler of van de platenwisselaar;
  • Indien een Tacosetter of noodkoeler toegepast wordt, hier de weerstand van.

Hieruit volgt de totale weerstand die gebruikt kan worden om een pomp te selecteren. Hier kan men de tool leidingweerstand bepalen voor koperen leidingen voor gebruiken, of de tool voor stalen leidingen.

Voorbeeld

Een installatie bestaande uit vijf Viessmann Vitosol 200F collectoren (parallel geschakeld) die zijn aangesloten op een boiler met een spiraal (weerstand te verwaarlozen). De collectoren zijn aangesloten met 48 m koperen leiding van 15 mm. Hierin zitten 6 bochten, 2 verlopen , 1 terugslagklep en twee rechte afsluiters. Welke pomp kan men hier gebruiken?

Als eerste gaan we de weerstand bepalen. Dit gaat het eenvoudigst met de tool leidingweerstand bepalen voor koperen leidingen:
Als eerste vullen we het collectortype in, het aantal deelvelden en het aantal collectoren per deelveld:

Voorbeeld weerstandberekening solaire circuit

Vervolgens voert men de totale leidinglengte in, en vult het aantal bochten, verlopen, etc. in. In dit geval:

Voorbeeld weerstandsberekening met vitosol

Vervolgen klikt men op stap 2:

Weerstand berekend van zonnecircuit

De totale weerstand bedraagd dan 32.81 kPa. Voor alle zekerheid pakt men een marge van 30% (42,6 kPa). De pomp dient dit minimaal te kunnen overbruggen.
De veldflow bedraagd 288 l/h, dat is 288/60 = 4,8 liter per minuut. Kijken we dan naar de pompgrafiek van de PS10, dan zien we dat deze dit makkelijk in stand II kan overbruggen (42,6 kPa = 426 mbar = 426 cm waterkolom = 4,26 m waterkolom).

Pompgrafiek Viessmann PS10 en Grundfoss PS20