Is mijn woning geschikt voor een zonneboiler?

Geschiktheid woning

Niet iedere woning is geschikt om een zonneboiler te plaatsen. Heel beknopt kan men stellen dat een woning moet voldoen aan onderstaande eisen:

  • Woning moet een dak hebben;
  • Dak moet georiënteerd zijn tussen Zuidwest en Zuidoosten, bij voorkeur op het zuiden;
  • Het dak dient voldoende draagkracht te hebben om de collectoren te dragen;
  • Er dienen geen hoge bomen of andere objecten de zondoorgang naar het dak te blokkeren;
  • In de woning dient voldoende ruimte aanwezig te zijn voor het plaatsen van een opslagvat.

Bovenstaande lijkt vanzelfsprekend, maar het is belangrijk om dit vooraf goed te checken. Kan het dak geen zware vlakke plaatcollectoren dragen, dan kan men eventueel nog lichtgewicht liggende heatpipes kiezen die men waterpas kan monteren. Daardoor vangen deze minder wind en is ook minder gewicht aan ballast nodig.


Binnenshuis

Onderschat het niet. Een stalen boilervat van 300 liter weegt leeg al ruim 100 kg, dus gevuld met water ruim 400 kg en neemt in doorsnede al gauw minimaal 1 meter in beslag. Er is dus plaats nodig om het vat op te stellen. Boilers van RVS (roestvaststaal) wegen veel minder dan een stalen boiler. Er bestaan ook liggende boilers. Deze nemen in de hoogte minder plaats in, maar in de breedte des te meer. Maar als men een draagkrachtige vlieringvloer heeft kan dit een oplossing zijn.

Boilers die men buiten kan plaatsen.

Er zijn enkele merken die boilers leveren die men buiten kan plaatsen, bijvoorbeeld op een plat dak. Meestal word er in dergelijke gevallen toch gekozen voor een binnenboiler die dan in een goed geisoleerd hok op het dak geplaatst word. De Solior was een boiler geïntegreerd met een zonnecollector die als geheel buiten op het platte dak te installeren was. DeSolior was gee succes, en is niet meer leverbaar.