Zonneboilers met cv-ondersteuning

WERK IN UITVOERING


1. Het renovatiesysteem

Bij het renovatiesysteem wordt de bestaande warmwater apparatuur behouden, bijvoorbeeld een cv combiketel, maar in plaats dat de koud waterleiding naar de combiketel gaat, wordt deze op de zonneboiler aangesloten, die het koude water voorverwarmd voordat het de combiketel in gaat. Ditzelfde principe kan men ook toepassen als men in plaats van een combiketel een ketel met een losse boiler bezit, of een warmtepomp of andere warmtebron in combinatie met een boiler.

2. Nieuwe warmwaterinstallatie

Als men dan toch een geheel nieuwe warmwater installatie gaat installeren, kan men beter een boiler toepassen met twee spiralen, de zogenaamde bivalente boiler. Op de onderste spiraal wordt de zonnecollector aangesloten, op de bovenste de cv-ketel, warmtepomp, houtketel of wat men wil. Het voordeel van een vat met twee spiralen is dat deze minder plaats inneemt dan twee losse vaten. Tevens is het ook gunstiger om legionella te bestrijden.

Hoe groot moet mijn zonneboiler zijn ?

Per persoon rekent men met 30 liter warm water van 60 °C per dag. Let op! Dit is voor normaal gebruik, dus niet met regendouches, ligbaden en dergelijke. Gebruikt men het warm water ook voor de was- en afwasmachine dan moet men ook een grotere zonneboiler kiezen (Toeslag van 10 l per spoelbeurt voor een afwasmachine, en 20 l voor een was met de wasmachine).

Kies de zonneboiler niet te groot. Baseer de inhoud van het vat, en de bijbehorende zonnecollectoren op het minimale gemiddelde dagverbruik in de zomer.

Met de financiële tool kan men berekenen of het aantrekkelijk is om een zonneboiler aan te schaffen. Belangrijk is ook dat er een geschikt dak aanwezig is, bij voorkeur op het Zuiden. Ook kan men overwegen om een zwembad te verwarmen met zonne-energie, of verwarmingsondersteuning voor de cv te installeren.