Cv-ondersteuning met zonne-energie voor woonhuizen

Verwarmen met zonnecollectoren

Nu energie zo duur geworden is, zoeken veel mensen naar een oplossing om goedkoper hun huis te verwarmen. Zou een zonnecollector een goede oplossing zijn? Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: Een zonnecollector kan wel bijdragen aan energiebesparing maar nooit 100% van de verwarming voor zijn rekening nemen. Daarvoor is simpelweg de zonnekracht in de winterperiode in Nederland te zwak.

Men kan natuurlijk er voor kiezen om heel veel vierkante meters zonnecollectoren te plaatsen, om toch maar zoveel mogelijk gratis zonnewarmte te oogsten. Het nadeel hiervan is, buiten het feit dat dit enorm duur is, dat men met enorme warmteoverschotten in de zomer zit, die men niet kan benutten, en de levensduur van de zonnecollectorcomponenten aanzienlijk verkort. Als er een week geen zon is, heeft men geen opbrengst.

Cv-ondersteuning met zonnecollectoren

Wil men toch enkele procenten besparen dan kan men een systeem ontwerpen op basis van het warmwaterverbruik, en het berekende oppervlakte ca. 2 tot 2,5 keer groter te nemen. Vervolgens stelt men de zonnecollectoren niet op onder de ideale zomerhoek tussen de 30° en 45°, maar oriënteert men zich op de winterzon, tussen de 50° en 80° (60° gericht op het zuiden is een goede waarde voor Nederland). Vervolgens kiest men een 3 keer zo groot opslagvat voor cv-water (buffervat) dan men voor warm tapwater zou nemen. Een vuistregel is, neem een vat met de grootte van 75 l per m² collectoroppervlakte.

Hoe groot moet mijn buffervat zijn?

Personen Warmwater
behoefte
60 °C per dag in liter
Tapprofiel Inhoud buffervat in liter Collector
oppervlakte Ag in m²
2 60 M 750 10
3 90 M 750 10
4 120 L 750 10
5 150 L 900 12
6 180 XL 900 12
7 210 XL 1000 15
8 240 XL 1000 15

Per persoon rekent men met 30 liter warm water van 60 °C per dag. Let op! Dit is voor normaal gebruik, dus niet met regendouches, ligbaden en dergelijke. Gebruikt men het warm water ook voor de was- en afwasmachine dan moet men ook een grotere zonneboiler kiezen (Toeslag van 10 l per spoelbeurt voor een afwasmachine, en 20 l voor een was met de wasmachine). In dit geval wordt een buffervat bedoeld voorzien van een spiraal aan de onderzijde waarop de zonnecollector aangesloten word, en een tapwaterspiraal boven in de buffer voor de warmwater voorziening.

De zonnecollectoren onder een hoek van 30 °C opstellen heeft geen zin. Er wordt dan te weinig instraling van de laagstaande winterzon opgevangen om de buffer op te warmen.

Alternatieven voor zonnecollectoren

De conclusie is dat zonnecollectoren, mits men maar genoeg oppervlakte plaatst, een bijdrage levert aan energiebesparing, maar nooit de bestaande verwarming helemaal kan vervangen. Sterker nog, de extra besparing zal in veel gevallen beperkt blijven tot minder dan 10%. Om dit te realiseren is veel ruimte nodig, zowel voor de collectoren als een groot buffervat. Het zal duidelijk zijn dat de meeste mensen niet voor deze optie kiezen. Als men veel ruimte heeft om zonnepanelen (pv) op te stellen dan is dat goedkoper. Maar ook hier geld: Als de zon zo weinig energie uitstraalt in de winterperiode, is de opbrengst hier van ook laag, als men het energetisch bekijkt. Financieel bekeken kan dit wel aantrekkelijk zijn zolang salderen mag. In de zomer levert men veel energie terug aan het elektriciteitsnet, die men in de winter weer uit het net haalt. Wil men zoveel mogelijk autarkisch zijn, dan geniet de zonnecollector weer de voorkeur.