Vlakke plaatcollectoren

De vlakke plaatcollector

Vlakke plaatcollectoren zijn de meest populaire en ook goedkoopste zonnecollectoren. Het principe is eenvoudig: In een goed geïsoleerde bak is een leidingwerk aanwezig waardoor een vloeistof stroomt die opgewarmd wordt door de zon. De bak wordt afgedekt met een glasplaat waardoor het zonlicht kan binnenkomen, maar de warmte zoveel mogelijk in de bak blijft.

Er zijn collectoren op de markt met verschillende eigenschappen, zoals:

  • plaatsbaar in lengte- of breedterichting;
  • Stand alone of koppelbaar;
  • afdekking van ijzerarm solair glas;
  • 4 aansluitingen voor eenvoudige doorkoppeling;
  • Meandervormige of harpvormige absorber;
  • Absorbercoatings bestand tegen zoute lucht
  • Thermprotectcoatings die stagnatie voorkomen

Zonnecollectors zijn in alle soorten en maten te koop. (zie merkenlijst). Voor collectoren worden drie verschillende oppervlakten gebruikt als referentie voor prestatie- of opbrengstaanduidingen:

Bruto collectoroppervlakte Ag

Dit zijn simpelweg de buitenmaten (lengte x breedte) van de zonnecollector. Dit is een belangrijke maat om te kijken of de collector(en) wel op het dak passen, maar ook een eerlijke maat om de opbrengst te bepalen.

De absorberoppervlakte Acol

Dit geeft de maten weer van de inwendige in de bak geplaatste absorber. Deze maat is vooral van belang voor hydraulische berekeningen, zoals bijvoorbeeld het berekenen van de diameter van de aansluitleidingen.

De apertuuroppervlakte Aa of Asol

Apertuur komt van het Latijnse apertura, wat opening betekend. Dit is dus de oppervlakte die het zonlicht kan opvangen. Deze oppervlakte wordt onder meer gebruikt voor het bepalen van de hoogte van de ISDE-subsidie.

Portrait of Landscape zonnecollectoren

In tegenstelling tot pv-panelen (zonnepanelen) kan men zonnecollectoren niet simpelweg een kwart slag draaien en dan op het dak monteren. Men moet echt van te voren beslissen of men een verticale of een horizontale collector wil plaatsen. Dit in verband met de aansluitleidingen van de zonnecollector.

Zonnecollectoren combineren met zonnepanelen

Zonnecollectoren leveren warmte. Zonnepanelen maken elektriciteit. Vlakke plaatcollectoren hebben vaak grotere afmetingen dan zonnepanelen (pv-panelen). Vaak zijn zonnecollectoren 2,5 m² groot, en zonnepanelen zijn veel kleiner. In 2022 is een gangbare zonnepaneelmaat ca. 1,60 x 1 m. Enkele fabrikanten, zoals ATAG en HR-solar spelen hier op in, en leveren een zonnecollector met nagenoeg dezelfde kleur en maatvoering als een zonnepaneel.

Voor- en nadelen van een vlakke plaatcollector

Het rendement van een vlakke plaatcollector is altijd lager dan van een heatpipe. Dit komt omdat een heatpipe beter geïsoleerd is. Een vlakke plaatcollector heeft ventilatiegaatjes om condens op de glasplaat te minimaliseren. Door deze gaatjes lekt ook warmte weg. Ondanks dat gegeven is een vlakke plaatcollector ideaal voor tapwateropwarming, ideaal voor plaatsing op een schuin dak, en vriendelijker geprijsd dan heatpipes.Vlakke plaatcollectoren mogen niet plat (waterpas) gemonteerd worden.

We zien dan dat in sommige situaties de vlakke plaatcollector een goede keuze is. Met name in het geval van schuine daken georiënteerd op het zuiden presteert de vlakke plaat collector heel goed. Als men genoeg ruimte heeft op een plat dak, is de vlakke plaat ook goed toepasbaar op een plat dak. Wel is er ballast nodig om te voorkomen dat de collector bij storm weg waait. Heeft men weinig ruimte op het platte dak, dan zijn liggende buiscollectoren een betere optie. in de lijst met links, rechts op deze pagina, zijn een aantal gangbare vlakke plaatcollectoren opgenomen. Dit is een willekeurige selectie en deze lijst pretendeert zeker niet om volledig te zijn. Hebt u tips over aanvulling van deze lijst, reageer dan via de contactpagina.