Vlakke plaatcollectoren

Vlakke plaatcollectoren zijn de meest populaire en ook goedkoopste zonnecollectoren. Het principe is eenvoudig: In een goed geisoleerde bak is een leidingwerk aanwezig waardoor een vloeistof stroomt die opgewarmd wordt door de zon. De bak wordt afgedekt met een glasplaat waardoor het zonlicht kan binnenkomen, maar de warmte zoveel mogelijk in de bak blijft.

Er zijn collectoren op de markt met verschillende eigenschappen, zoals:

  • plaatsbaar in lengte- of breedterichting;
  • Stand alone of koppelbaar;
  • afdekking van ijzerarm solair glas;
  • 4 aansluitingen voor eenvoudige doorkoppeling;
  • Meandervormige of harpvormige absorber;
  • Absorbercoatings bestand tegen zoute lucht
  • Thermprotectcoatings die stagnatie voorkomen

Zonnecollectors zijn in alle soorten en maten te koop. (zie merkenlijst).

Het rendement van een vlakke plaatcollector is altijd lager dan van een heatpipe. Dit komt omdat een heatpipe beter geïsoleerd is. Een vlakke plaatcollector heeft ventilatiegaatjes om condens op de glasplaat te minimaliseren. Door deze gaatjes lekt ook warmte weg. Ondanks dat gegeven is een vlakke plaatcollector ideaal voor tapwateropwarming, ideaal voor plaatsing op een schuin dak, en vriendelijker geprijsd dan heatpipes.

Kijk ook eens in de vergelijkingstabel voor een eerlijke vergelijking van een aantal zonnecollectoren. We zien dan dat in sommige situaties de vlakke plaatcollector een goede keuze is. Met name in het geval van schuine daken georiënteerd op het Zuiden presteerd de vlakke plaat collector heel goed.

in de lijst met links, rechts op deze pagina, zijn een aantal gangbare vlakke plaatcollectoren opgenomen. Dit is een willekeurige selectie en deze lijst pretendeert zeker niet om volledig te zijn. Heeft u tips over aanvulling van deze lijst, reageer dan via de contactpagina.