Simulatiesoftware voor zonnecollector systemen

Wat kan ik met simulatiesoftware?

Simulatieprograma's bieden de mogelijkheid om het zonnesysteem op de computer na te bootsen, en te kijken en analyseren hoe het systeem zich gedraagd. Zo kan men de optimale configuratie bepalen door te spelen met het dagverbruik, het aantal zonnecollectoren en de inhoud van de zonneboiler. Tevens kan men de opbrengst berekenen onder diverse omstandigheden. Zo kan men ook spelen met de oriëntatie en de opstelhoek van de collectoren, en kijken wat het effect is.

Alle simulatieprogramma's maken gebruik van een database met weergegevens (temperatuur, hoeveelheid zonnestraling, enz). Vaak kan men weergegevens selecteren van uw woonplaats of een plaats in de buurt hier van. De simulatiesoftware doet niets anders dan deze weergegevens per uur gedurende het gehele jaar in een loop los te laten op het door u geconfigureerde zonnesysteem. Zo kan men de jaaropbrengst berekenen, maar ook ontwerpfouten vermijden, bijvoorbeeld een installatie die veelvuldig in stagnatie gaat ten gevolge van verkeerd gekozen componenten.

Met simulatiesoftware kan men:

  • De componenten van een zonnesysteem correct dimensioneren
  • De jaaropbrengst bepalen

Verschillende soorten simulatie software

Zonnecollector simulatie met valentin TSOL
Valentin software T*SOL

Er is verschillende software te koop die zonnecollectorsystemen kunnen simuleren, zoals

T*Sol is een heel uitgebreid programma met een grote bibliotheek met standaardschema's van diverse configuraties. Denk aan een eenvoudige zonneboiler voor thuis, maar ook aan diverse grote collectieve systemen, zwembadverwarming, enz. die men allemaal kan configureren met een componentenbibliotheek. Hierin staan zonnecollectoren van vele merken, maar ook boilervaten, naverwarmers zoals warmtepompen, cv-ketels en dergelijke, cv-opslagvaten, enz, enz. Een demoversie is gratis te downloaden van de valentin website. De gemiddelde woonhuisbewoner heeft dit allemaal niet nodig, en kan volstaan met de 'uitgeklede' versie van TSol, namelijk TSol-basic of ESOP.
Simulatiesoftware f-chart zonne-energie zonnecollectoren
Voorbeeld printout van F-chart
Deze zijn vooral bedoeld voor de wat kleinere systemen. Valentin software heeft ook een eenvoudige online berekeningsmodule op zijn site staan. Het programma ESOP wordt door Viessmann verspreid, vandaar dat er in de bibliotheek ook alleen Viessmann componenten staan. Een wat minder omvangrijk, maar toch goed bruikbaar, programma is Getsolar Professional. Ook hier kan men standaardschema's kiezen uit een bibliotheek.

F-chart was een van de eerste softwaretools (1976) die een realistische opbrengst kon berekenen. De berekeningsmethode van F-chart werkt heel anders dan van de andere softwarepakketten. De F-chartmethode is inmiddels een begrip geworden. Bijna alle andere software maakt gebruik van de TRNSYSmodule, maar F-chart niet. Deze methode wordt elders op de site besproken, in het item solcal. Solcal-berekeningen zijn gebaseerd op de f-chart methode.

De kracht van Polysun simulatiesoftware is dat het niet alleen thermische zonnecollectoren simuleert, maar ook de combinatie met koeling, warmtepompen of pv-panelen kan simuleren, wat een mooi inzicht geeft in het energieverbruik en de mogelijke besparing. Tevens kan men ook de afweging maken wat men het beste kan toepassen in een bepaalde situatie.

Voorbeeld rapportage

Livesystemen

Behalve simuleren met software is het ook leuk om eens bij iemand met een zonneboiler 'live'mee te kijken, wat de temperaturen en de opbrengst zijn gedurende een bepaald tijdvak en op een bepaalde plaats. Er bestaan veel van deze internationale sites, maar ook Nederlandse. Kijk eens op de site van HR-solar, daar kan men meekijken bij eigenaren van zonneboilers, uiteraard in dit geval alleen met hr-solar producten.

Thermo-hydraulische berekeningsprogramma's

Behalve energetische simulatiesoftware, is er ook software die het leidingnet, pomp, voorschakel- en expansievat dimensioneert en dit doorrekent en controleert op stroming en ontluchtmogelijkheid. Meer over deze software is geplaatst onder het item leidingweerstand.